Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Wat doe je als je hond diabetes heeft?

Niet alleen mensen maar ook honden krijgen tegenwoordig steeds vaker de diagnose “diabetes melitus” oftewel suikerziekte. Bij honden gaat het dan meestal om diabetes type 1. Hierbij maakt de alvleesklier geen insuline meer aan omdat het immuunsysteem de cellen die insuline aanmaken heeft vernietigd. Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed regelt. Als de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie ervan verdwenen zijn, maakt de alvleesklier geen insuline aan en wordt de bloedsuikerspiegel van de hond te hoog.


Wat zijn de risicofactoren voor diabetes bij honden?

Diabetes kan ieder mens en dier treffen, ongeacht de leeftijd en het voedingspatroon. Toch zijn er een aantal risicofactoren in het spel. Sommige factoren zijn niet te beïnvloeden zoals genetische aanleg door de directe voorouders of door het ras en de leeftijd.

Overgewicht is een risicofactor die je wel kunt beïnvloeden. Het voorkomen van overgewicht helpt om diabetes te voorkomen. Als je van je hond houdt verwen je hem niet met eten en snacks, maar geef je hem aandacht en voldoende beweging.

Vooral goedkoop voer bevat teveel koolhydraten, die in de darmen worden afgebroken. Dat zorgt voor grote schommelingen in het bloedsuikergehalte, die kunnen bijdragen aan overgewicht en het ontwikkelen van diabetes. Wil je dat voorkomen, onderzoek dan of het voedsel dat je je hond voorzet wel bijdraagt aan zijn gezondheid. Je kunt advies hierover vragen aan de dierenarts of de Voerwijzer (https://www.voerwijzer.com) raadplegen.


Hoe herken de symptomen van diabetes bij je hond?

De typische symptomen zijn: 

  • Veel plassen en veel drinken
  • Veel eten en toch gewicht verliezen
  • Vermoeidheid, lusteloosheid
  • Ketonische ademgeur (ruikt naar aceton)

Als je hond deze symptomen vertoont kan dat wijzen op suikerziekte, maar ook op een andere ziekte. Je moet hiermee zo snel mogelijk naar de dierenarts, die als eerste de glucosespiegel van je hond zal controleren. Als die een aantal keren te hoog is en de urine daarnaast glucose of ketonen bevat, wordt de diagnose diabetes gesteld.

 

Diabetes bij de hond behandelen

Diabetes bij honden is goed te behandelen, maar vereist de nodige zorg.

De dierenarts stelt in overleg met jou een behandelplan op om het tekort aan insuline van je hond te compenseren met insuline-injecties, die jij zelf gaat toedienen. Caninsulin is de standaardinsuline voor honden. De dierenarts zal de benodigde dosering insuline vaststellen op basis van het glucosegehalte van het bloed en het lichaamsgewicht. Deze voorlopige schatting zal daarna nog “ingeregeld” moeten worden. Aan het begin van de behandeling wordt de glucosewaarde vaak gemeten om de exacte insulinebehoefte te bepalen.

Suikerziekte die niet wordt behandeld, leidt behalve tot de bovengenoemde eerste symptomen, tot ontstekingen en slecht genezende wonden, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.

Vervolgens zal de hond vaak gaan braken en gaan lijden aan “grijze staar”, de oogziekte Cataract. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

 

Diabetes bij je hond voorkomen

Suikerziekte is goed te behandelen en eenmaal “goed ingeregeld” heeft je hond dezelfde levensverwachting als een hond zonder diabetes. Maar het is in de meeste gevallen niet te genezen.

Hoewel niet alle risicofactoren te beïnvloeden zijn, geldt zoals bij ieder gezondheidsprobleem: voorkomen is beter dan genezen. De kwaliteit van de voeding en voldoende beweging om overgewicht te voorkomen zijn factoren die je zelf in de hand hebt.

Toch kan je hond ondanks alle goede zorgen diabetes ontwikkelen, omdat er ook risicofactoren zijn waar je niets aan kunt veranderen. Als je de eerste symptomen opmerkt is het belangrijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan zodat de behandeling ingezet kan worden.

 

Je hond zelf controleren op diabetes

diabetes hondBeginnende diabetes kun je zelf op het spoor komen nog voordat je hond de typische symptomen gaat vertonen. Met de Petnostics Diabetes Test Kit kun je heel eenvoudig de urine van je hond checken. Deze strips, dezelfde als de dierenarts hiervoor gebruikt, meten het glucosegehalte en de ketonen concentratie in de urine. 

Je hoeft alleen de urine van je hond op te vangen in een andere beker. Dan doop je de teststrip in de urine, zet hem op de scankaart en laat het resultaat analyseren door de gratis Petnostics-app. 

Elke set Petnostics Diabetes Teststrips bevat 5 teststrips en een scankaart. De Petnostics app kan de testresultaten opslaan, zodat je die op langere termijn kunt volgen. Zo kun je het bloedsuikergehalte van je hond op langere termijn monitoren en word je al gewaarschuwd voordat er symptomen zijn. 

 

Geen vervanging van de dierenarts!

Bij duidelijke, acute gezondheidsproblemen waaronder diabetes-symptomen ga je met je hond naar de dierenarts. Ook als de Petnostics Diabetes Teststrips afwijkingen in de glucose- en ketonenspiegels aangeven.

Ingeval van diabetes bij honden is er regelmatig overleg met de dierenarts nodig. Zeker in het begin, tijdens het inregelen, zul je vaak langs moeten voor controle.

Petnostics Diabetes Teststrips zijn hier geen vervanging voor. De strips kunnen wel helpen om diabetes vroegtijdig op het spoor te komen, bijvoorbeeld als er bij je hond sprake is van één of meerdere risicofactoren. Ook kunnen ze extra zekerheid bieden tussen de bezoeken aan de dierenarts in. Ervaringen van gebruikers in de VS geven aan dat het tussendoor zelf controleren helpt om het bloedsuiker-niveau van de hond stabieler te houden. Bovendien kun je zelf geruster te zijn over het bloedsuikergehalte en kun je de dierenarts tijdens de volgende controle nuttige informatie geven over de voorafgaande periode.