Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Blaasstenen

Bekijken als Rooster Lijst

3 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

3 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Blaasstenen

Blaasstenen zijn samenklonteringen van niet verwerkte minerale voedingsstoffen. Als er teveel van deze stoffen in het voer zitten en de urine van je hond of kat erg geconcentreerd is, kunnen die in de blaas achterblijven.

Ook blaasgruis vormt zich door verbindingen van mineralen uit het voedsel in de urine. Dit zijn kleine kristallen, maar dat fijne gruis kan wel uitgroeien tot stenen.

Blaasstenen kunnen geconcentreerd zijn in één enkele steen of meerdere stenen. De afmeting varieert van kleine blaassteentjes tot echte stenen met een omvang van enkele centimeters. Uiteraard komen gruis en stenen het goed functioneren van de urineweg niet ten goede, waardoor pijn en ongemak bij het plassen ontstaat.

Blaasgruis en blaasstenen zijn vooral bekend bij katten. Dat is niet zo vreemd, zijn stammen af van woestijndieren en drinken daarom van nature weinig water. Daardoor worden de mineralen uit de voeding onvoldoende weggespoeld.

Katten krijgen óf blaasgruis óf blaasstenen. Een kat met blaasstenen, meestal calcium-oxalaat, heeft dus geen blaasgruis (kristallen) in de urine. Heeft de kat blaasgruis, een verbinding van magnesium, ammonium en fosfaat die struviet wordt genoemd, dan worden er maar zelden blaasstenen gevonden.

Ook honden krijgen tegenwoordig in toenemende mate last van blaasstenen, zoals struviet (magnesium-ammonium-fosfaat) en stenen bestaande uit calcium-oxalaat, cystine of ammonium-uraat.

Blaasstenen geven symptomen die heel erg lijken op een urineweginfectie, vanwege de blokkade in de urineweg. Je huisdier zal vaak kleine beetjes plassen. Katten lopen vaak heen en weer naar de kattenbak en kunnen naast de bak of in huis gaan plassen. Honden willen vaak naar buiten of plassen ook in huis. Beiden krijgen pijn bij het plassen, wat zich uit in miauwen of janken, in de pogingen de urine eruit te persen.

Met zulke symptomen ga je natuurlijk direct naar de dierenarts. Zijn de symptomen licht en twijfel je, dan kun je zelf de urine van je huisdier testen op de zuurgraad (pH-waarde) en andere parameters die wijzen op kristallen die kunnen uitgroeien tot blaasstenen of blaasgruis.

Met de Petnostics Blaasstenen Test Strips voor huisdieren test je de urine heel eenvoudig en betrouwbaar. De test geeft duidelijkheid over kristalvorming in de urine, de eerste fase van blaasgruis.

Het is altijd nuttig om de urine van je huisdier zo nu en dan preventief te testen met de Petnostics Blaasstenen Test Strips. Zeker geldt dat voor katten, die zelden genoeg water drinken maar ook voor honden met de neiging weinig water te drinken. Als je huisdier eerder blaasgruis of blaasstenen heeft gehad en daarvoor is behandeld, is de test een goede en gemakkelijke hulp om herhaling te voorkomen. 

De Petnostics Blaasstenen Test Strips zijn geen vervanging voor de dierenarts. Als je hond of kat al duidelijk moeilijk plast en/of daarbij pijn ervaart, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hetzelfde geldt als er nog geen symptomen zijn, maar de geteste waarden afwijkingen aangeven die op blaasgruis wijzen. Neem jouw eigen testresultaten mee naar de dierenarts. Die zal het nader onderzoeken en eventuele beginnende blaasstenen behandelen. In de regel volgt er ook een dieetadvies met speciaal voer om blaasstenen te voorkomen.