Diabetes
Diabetes
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, komt voor bij mensen, maar in toenemende mate ook bij katten en honden. Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen, waaronder de kwaliteit van de dierenvoeding en het steeds ouder worden van onze huisdieren.
De ziekte diabetes is een verstoring in de suikerstofwisseling. Via koolhydraten in het voedsel komt suiker als lange ketens suikermoleculen het lichaam binnen. Deze lange ketens moeten worden afgebroken tot suiker en vervolgens naar de lichaamscellen worden getransporteerd. Daar dienen ze als energie die de brandstof vormt voor allerlei processen in de cellen. Om de suiker op de plaats van bestemming te krijgen is het hormoon insuline onmisbaar. Dit hormoon wordt in de alvleesklier geproduceerd.
Ingeval van diabetes maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. In beide gevallen stijgt het bloedsuikergehalte en blijven de lichaamscellen verstoken van de brandstof, die zij nodig hebben.
Niet behandelde suikerziekte leidt op den duur tot diverse gezondheidsproblemen, die in de laatste fase zelfs dodelijk kunnen zijn. Wordt het wel behandeld en lukt het je om de bloedsuikerspiegel constant te houden dan hebben honden en katten, net als mensen met diabetes, een goede levensverwachting. Wel zul je vaak met je huisdier naar de dierenarts moeten, in het bijzonder aan het begin van de behandeling.
Diabetes type 1 en type 2
Er zijn meerdere soorten suikerziekte, waarvan diabetes type 1 en 2 het meest voorkomen. Honden hebben meestal diabetes type 1 en katten kunnen beide typen hebben. Toch gaat het bij hen, net als bij mensen, vaak om diabetes type 2.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de cellen in de alvleesklier, die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline, worden vernietigd. Naarmate er meer van deze cellen worden beschadigd of verdwijnen, wordt er weinig tot geen insuline meer aangemaakt.
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar zijn de lichaamscellen er minder gevoelig voor.
Zoals gezegd, zul je met een hond of kat met diabetes heel regelmatig overleg met de dierenarts hebben. Deze geeft je advies over het dieet en beweging. Ook zal de bloedsuikerspiegel regelmatig gecontroleerd moeten worden om deze constant te kunnen houden.
Met de Petnostics Diabetes Teststrips voor honden en katten verandert dat niet. Wel kun je tussen de bezoeken aan de dierenarts door zelf ook de urine van je huisdier testen. Als je dankzij de Teststrip afwijkingen ontdekt in de glucosespiegel, kun je dat direct met de dierenarts overleggen. Zo kun je grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, die anders pas bij de volgende controle-afspraak ontdekt zouden worden. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel nog beter constant houden, wat beter is voor je hond of kat en voor jezelf geruststellend.
De Diabetes Test Strips kun je natuurlijk ook preventief gebruiken als je huisdier nog geen diabetes heeft. Dat is vooral aan te raden als je hond of kat een verhoogd risico heeft door zijn leeftijd, gewicht of ras. Op die manier krijg je tijdig het signaal dat je naar de dierenarts moet. Je hoeft dan niet te wachten tot je hond of kat daadwerkelijk symptomen vertoont. Bij diabetes is het belangrijk om snel in te grijpen. Hoe eerder de behandeling ingezet wordt, hoe beter dat is voor het verloop van de ziekte.