Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Oorreiniger

Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Oorverzorging bij katten

In tegenstelling tot honden, hoef je de oren van je kat meestal niet schoon te maken. 

Katten zijn schone dieren, die een groot deel van de dag besteden aan het reinigen van hun vacht, pootjes, ogen en oren. Toch kan het geen kwaad om de oren van je kat regelmatig te controleren.

Ondanks dat katten hun oren schoonhouden kunnen ze toch geïrriteerd raken door overmatig oorsmeer of opgehoopt vuil. Dat kan worden veroorzaakt door oormijt, bacteriën en schimmels. Hierdoor raakt de natuurlijke flora in het kattenoor verstoord, wat op den duur kan leiden tot ernstigere problemen als oorontsteking. Ook kunnen er vreemde voorwerpen in de gehoorgang vastzitten.


Hoe inspecteer je de oren van je kat?

Het deel van het oor dat je kunt controleren is het buitenoor oftewel de buitenste gehoorgang. Hier zorgt oorsmeer voor de natuurlijke bescherming van de tere huid, maar hiervoor moet de samenstelling van bacteriën en gisten wel goed in evenwicht zijn. Dat ziet eruit als lichtgeel en niet te overvloedig oorsmeer. Is het oorsmeer donkerbruin, zwart en overmatig of brokkelig, dan is er sprake van een onevenwichtigheid die wijst op een beginnend oorprobleem.

Als je kat er niet aan gewend is, kan het lastig zijn om de oren te inspecteren. Zoek in ieder geval een goed moment, als je kat rustig en slaperig is. Maak er nooit een gevecht van en beloon je kat achteraf met iets lekkers of een lekkere massage, als hij of zij daarvan houdt.

Behalve in de oren kijken is het ook goed om eraan te ruiken. Bij problemen ruiken de oren vaak vies. Een gezond oor is schoon en bevat geen overtollig of donkergekleurd oorsmeer of korsten. Bovendien ruikt het neutraal en je kat krabt er niet voortdurend aan.


Oren kat schoonmaken

Als je bij de inspectie ernstige oorproblemen constateert, ga je natuurlijk naar de dierenarts. Die zal de diagnose stellen en een behandeling inzetten. In veel gevallen is het reinigen van de oren daar een onderdeel van. Bij lichtere problemen als overtollig oorsmeer en/of oormijt kun je de oren van je kat zelf reinigen met een speciale oorreiniger voor huisdieren.

Is je kat niet gewend aan gewriemel aan de oren, dan kan ook dit lastig zijn. Hier is belangrijk dat je er geen gevecht van maakt want katten schieten snel in de stress. 

Je kunt de buitenste gehoorgang uitvegen met schone vingers of een tissue. Beperk je tot de binnenkant van de oorschelp en pas op dat je niet te diep het oor ingaat.

Wattenstaafjes zijn gevaarlijk, één onverwachte beweging van je kat en de gehoorgang is onherstelbaar beschadigd.


Oormijt en oorontsteking

Ontstekingen in de oorschelp die zijn veroorzaakt door oormijt zijn relatief onschuldig. Oormijt (Otodectes Cynotis) is een veel voorkomende parasiet, die leeft van oorsmeer en huidschilfers in de oren van huisdieren. Oormijt is besmettelijk en je kat kan het niet alleen oplopen door contact met andere katten, maar ook met honden en knaagdieren.

Oormijt verstoort het natuurlijke evenwicht van bacteriën en schimmels in de oorschelp en tast de beschermende laag oorsmeer aan. Daardoor gaat de tere huid ontsteken, wat leidt tot jeuk en viezigheid. Omdat oormijt niet alleen bij katten maar ook voor andere huisdieren zeer besmettelijk is, moeten die allemaal behandeld worden als je bij je kat oormijt constateert en meerdere dieren hebt.


Oorreiniger voor katten

Om de oren van je kat te reinigen gebruik je een speciale oorreiniger voor huisdieren zoals Petz Therapy Milde Oorreiniger of Oxyfresh Pet Ear Cleaner. Beide oordruppels reinigen de oren op een veilige manier.


Oxyfresh Pet Ear Cleaner

Oxyfresh Pet Ear Cleaner is een veilige en zeer effectieve oorreiniger voor alle huisdieren. Oxyfresh producten zijn gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Het toevoegen van zuurstof remt de groei van bacteriën af en bestrijdt oormijt door het overvloedige oorsmeer op moleculair niveau af te breken. Eventuele nare geurtjes worden niet gemaskeerd, maar echt geneutraliseerd. Op die manier worden de oorproblemen bij de bron aangepakt en worden irritaties en jeuk in de oren direct gekalmeerd.


Hoe gebruik je een oorreiniger voor katten?

Bovengenoemde oorreinigers voor katten zijn gemakkelijk in het gebruik, mits je kat het toelaat. Zorg er in ieder geval voor dat de vloeistof op kamertemperatuur is en druppel 10-15 druppels in de oren. Masseer zachtjes de basis van beide oren. Daarna zal je kat met zijn kop schudden, waarna je het overtollige oorsmeer en vuil uit de oorschelp kunt vegen met je vingers of een zachte tissue.

Als je bij je kat oormijt hebben geconstateerd, controleer de oren dan nogmaals na een paar dagen en herhaal zonodig de behandeling.

Zowel Petz Therapy Milde Oorreiniger als Oxyfresh Pet Ear Cleaner zijn geschikt voor katten, maar ook voor honden en andere diersoorten. Zo kun je oormijt bij al je huisdieren behandelen of voorkomen met één middel.


Oxyfresh Pet Totaalpakket

Als je niet alleen de oren van je kat, maar ook zijn vacht en je huis fris en schoon houden is dat heel gemakkelijk met het Oxyfresh Pet Totaalpakket. Dat bevat behalve bovengenoemde Oxyfresh Pet Oorreiniger ook Oxyfresh Pet Shampoo en Oxyfresh Pet Spray (geurverwijderaar).

Alle producten van Oxyfresh Pet werken op basis van de actieve zuurstofformule Oxygene. Dat werkt als volgt. Actieve zuurstof bestrijdt bacteriën, omdat die leven in een zuurstofarme omgeving. Meer zuurstof betekent direct minder bacteriën. Daarbij scheiden deze bacteriën vluchtige zwavelverbindingen uit, die verantwoordelijk zijn voor de nare geurtjes. Door actieve zuurstof worden ook deze stinkende zwavelverbindingen op moleculair niveau geneutraliseerd.

Met de Oxyfresh Pet Oorreiniger kun je de oren van je kat schoonhouden en oormijt voorkomen. Als de natuurlijke flora in de oren hersteld wordt, gaan de oren ook niet stinken.

De vacht van je kat zul je zelden hoeven te wassen. Dat doet hij nu eenmaal dagelijks zelf. Maar als het een keer wel nodig is of als je een langharige kat hebt die ook buitenkomt, is jouw eigen mensenshampoo daar niet geschikt voor. Het is zelfs schadelijk voor de huid van je kat, omdat die een andere pH-waarde heeft dan onze (hoofd)huid. Gebruik dus een speciale shampoo voor huisdieren, zoals de Oxyfresh Pet shampoo uit dit totaalpakket.

Oxyfresh Pet Spray is speciaal ontwikkeld om geurtjes van huisdieren tegen te gaan. Ook de spray is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Het bevat geen schadelijke chemicaliën of parfum, zodat je het veilig kunt gebruiken op alle oppervlakken zoals de kattenmand.


Wanneer ga je naar de dierenarts?

Oormijt bij je kat mag je zelf behandelen met Petz Therapy Oorreiniger of Oxyfresh Pet Ear Cleaner. Ook kun je de oren van je kat preventief reinigen om oorontsteking te voorkomen. Bij ernstige oorklachten, of als de oorproblemen ondanks jouw goede zorgen niet verbeteren, moet je met je kat naar de dierenarts.