Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Oorreiniger

Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren

De oren van je hond schoonmaken

Voor honden zijn de oren heel belangrijk. Allereerst dienen ze natuurlijk om te horen, waarbij je hond veel meer hoort dan jij, zowel wat betreft de hogere als de lagere frequenties. Maar hondenoren hebben nog een andere functie, het is ook een expressiemiddel. Door middel van de houding van de oren communiceert de hond, zowel met andere honden als met mensen. Vanwege het grotere bereik van het oor en de communicatieve functie zijn hondenoren groter dan die van ons en ze kunnen ook nog eens alle kanten op draaien.

Dat maakt het hondenoor kwetsbaar. Problemen als oorontsteking en oormijt liggen dan ook altijd op de loer, vooral bij honden met hangende oren. Daar komt nu eenmaal minder frisse lucht bij en in een broeierig milieu raakt het gezonde evenwicht van bacteriën en schimmels gemakkelijk verstoord. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wat betreft oorproblemen bij de hond begint dat met het regelmatig inspecteren en reinigen van de oren van je hond. Hiermee kom je eventuele problemen snel op het spoor en kun je ernstige problemen als oorontstekingen voorkomen.


Hoe inspecteer je de oren van je hond?

Het is een goede gewoonte om regelmatig in de oren van je hond te kijken. Wat je kunt zien is het buitenoor, oftewel de buitenste gehoorgang. Van nature zorgt oorsmeer hier voor bescherming en reiniging, maar dan moet de samenstelling van bacteriën en gisten wel in evenwicht zijn. Als dat het geval is, is het oorsmeer lichtgeel en niet te overvloedig. Is het overmatig en donkerbruin of zwart van kleur, dan wijst dat op beginnende oorprobleem omdat het evenwicht zoek is.

Behalve kijken is het ook goed om te ruiken aan de oren van je hond, want bij problemen ruiken de oren meestal vies.

Zowel het inspecteren als reinigen van de oren van je hond is gemakkelijker als je hond moe is. Doe het dus na een stevige wandeling of intensief spelen. Maak nooit een gevecht van het gewriemel aan de oren en beloon je hond na afloop. Is je hond nog een pup? Dan is het slim om hem er alvast aan te wennen dat je regelmatig aan zijn oren zit.


Hondenoren reinigen

De buitenste gehoorgang kun je uitvegen met schone vingers of een zachte tissue. Beperk je tot de binnenkant van de oorschelp en ga nooit te diep het oor in.

Wattenstaafjes kunnen de gehoorgang onherstelbaar beschadigen als je hond plotseling beweegt en katoenen watten zijn vaak ook niet geschikt omdat ze pluisjes in het oor kunnen achterlaten.

Niet alleen hangende hondenoren zorgen sneller voor problemen, ook in oren waarin veel haar groeit kunnen bacteriën en schimmels gaan woekeren. Dit heeft al gauw overtollig oorsmeer tot gevolg, waar de oormijt gek op is. Overvloedige beharing in de oorschelp kun je regelmatig knippen met een speciale oorschaar. Na het knippen veeg je alle losgeknipte haren uit de oorschelp en reinig je de oren.


Oormijt en oorontsteking bij honden

Oormijt (Otodectes Cynotis) is een vervelende en veel voorkomende parasiet, die leeft van oorsmeer en huidschilfers. Oormijt is zeer besmettelijk en komt dan ook vaak voor bij pups en honden die met andere honden spelen. Oormijt verstoort het gezonde evenwicht in de oorschelp en tast de natuurlijke beschermlaag aan. Vervolgens gaat de tere huid ontsteken, wat veel jeuk en viezigheid in de hondenoren oplevert. Oormijt komt ook bij katten, konijnen, cavia’s, ratten en hamsters voor. Als je behalve een hond ook andere dieren hebt waar hij mee in contact komt, dan moeten die allemaal behandeld worden.

De ontstekingen die oormijt in de oorschelp veroorzaakt zijn vervelend, maar relatief onschuldig. Ernstiger is een oorontsteking na het zwemmen in vies water. Om dit te voorkomen droog je allereerst na een duik in een vieze sloot de oren van je hond goed af. Daarna reinig je de oren met een goede oorreiniger om de balans in het oor te herstellen. 


Oxyfresh Pet Ear Cleaner

Ook Oxyfresh Pet Ear Cleaner is een veilige en effectieve oorreiniger voor huisdieren. Oxyfresh producten zijn gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene, dat overvloedig oorsmeer en vuil op moleculair afbreekt. Dit remt de groei van bacteriën af en bestrijdt oormijt. Als de oren stinken, wordt de geur niet gemaskeerd maar geneutraliseerd. Oorproblemen worden bij de bron aangepakt en irritaties worden direct gekalmeerd.


Oorreiniger voor honden

Gebruik een speciale oorreiniger, die geschikt is voor huisdieren zoals Petz Therapy Milde Oorreiniger. Deze oordruppels, op basis van plantaardige etherische oliën waaronder aloë vera, reinigen de oren op een veilige manier en herstellen de natuurlijke flora in de gehoorgang. Het bevat geen agressieve stoffen als alcohol. Dat desinfecteert weliswaar, maar irriteert tegelijkertijd de gehoorgang.

 

Hoe gebruik je een oorreiniger voor honden?

Beide oorreinigers voor honden zijn gemakkelijk te gebruiken. Hoewel je de vloeistof het best in de koelkast kunt bewaren, moet het op kamertemperatuur zijn als je je hond gaat behandelen. Druppel 10-15 druppels in de oren en masseer zachtjes de basis van beide oren. Geef je hond de tijd om met zijn kop te schudden. Hierna kun je het overtollige oorsmeer en vuil uit de oorschelp vegen.

Heeft je hond oormijt, hou dan de dagen erna de oren goed in de gaten. Herhaal zonodig de behandeling nog een keer.

Zowel Petz Therapy Milde Oorreiniger als Oxyfresh Pet Ear Cleaner zijn geschikt voor honden, katten en andere diersoorten. Dat is handig om oormijt met één middel bij al je huisdieren te behandelen of te voorkomen.


Oxyfresh Pet Totaalpakket

Wil je niet alleen de oren van je hond, maar ook zijn vacht en je huis fris en schoon houden? Dan sla je drie vliegen in één klap met het Oxyfresh Pet Totaalpakket.

Naast de bovengenoemde Oxyfresh Pet Oorreiniger bevat dit Oxyfresh Pet Shampoo en

Oxyfresh Pet Spray (geurverwijderaar).

De producten van Oxyfresh Pet werken op basis van de actieve zuurstofformule Oxygene. 

Bacteriën scheiden vluchtige zwavelverbindingen uit, die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes. Actieve zuurstof elimineert deze bacteriën en neutraliseert de zwavelverbindingen op moleculair niveau. Zo kun je op drie manieren je hond en huis fris houden.

Met de Oxyfresh Pet Oorreiniger maak je regelmatig de oren van je hond schoon. Hiermee voorkom je dat je hond last krijgt van oormijt of een oorontsteking oploopt door een duik in een vieze sloot. Als de natuurlijke flora in de hondenoren bewaard blijft, kunnen de oren ook niet gaan stinken.

Niet alleen de oren, ook de vacht van je hond kan zorgen voor vuil en vieze geurtjes. Daarom moet je je hond regelmatig borstelen. Loszittende haren zijn dood en er kunnen zich klitten vormen, die gaan stinken en een broeinest voor bacteriën worden. Zo nu en dan zal het nodig zijn de vacht van je hond te wassen. Een hondenvacht ruikt altijd enigszins, maar het is niet de bedoeling dat de vacht echt stinkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een duik in vies water, maar ook klitten en losse haren kunnen onderdak bieden aan stinkende bacteriën.

Jouw eigen mensenshampoo is niet geschikt voor je hond, die is zelfs schadelijk voor de hondenhuid. Gebruik dus een speciale hondenshampoo, zoals de Oxyfresh Pet shampoo uit dit totaalpakket.

De Oxyfresh Pet Spray is een gemakkelijke en effectieve manier om je huis niet naar hond te laten ruiken. Ook deze spray is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene en bevat geen schadelijke chemicaliën of parfum. Oxyfresh Pet Spray is speciaal ontwikkeld om de nare geuren van huisdieren tegen te gaan. Je kunt het veilig gebruiken op alle oppervlakken en zelfs direct op de hond sprayen als de vacht erg stinkt en wassen niet voldoende helpt. Een ideaal middel om de plek waar je hond regelmatig ligt van geurtjes te ontdoen.


Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je hond last heeft van oormijt kun je dat zelf behandelen met Petz Therapy Oorreiniger of Oxyfresh Pet Ear Cleaner. Ook mag je de oren van je hond reinigen om oorontstekingen en andere oorproblemen te voorkomen. Als je merkt dat de oorklachten niet verbeteren moet je met je hond naar de dierenarts.

Dat is ook het geval als je bij het inspecteren van de oren ernstigere oorproblemen constateert. Ernstige oorproblemen uiten zich in een overvloedige zwarte uitscheiding, gele of groene pus, erge stank of zwellingen in en rond de oren.

Bedenk hoe belangrijk de oren voor je hond zijn en wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan. Oorproblemen verdwijnen namelijk nooit vanzelf, maar worden alleen maar erger.