Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Hoe kies je de beste hondenshampoo?

Hoewel je de vacht van je hond niet vaker moet wassen dan noodzakelijk, is het zo nu en dan gewoon nodig. Bijvoorbeeld als je hond in een vieze sloot is gesprongen en meer naar een stinkdier dan een hond ruikt. Met een frisse wasbeurt verwijder je niet alleen vuil en ongedierte, maar ook losse haren en dode huidcellen. Bovendien kan een grondige wasbeurt de hondenhuid kalmeren en eventuele jeuk tegengaan, maar dan moet je natuurlijk wel de juiste shampoo gebruiken.


Was je hond nooit met mensenshampoo!

Jouw eigen shampoo is absoluut niet geschikt voor de hondenhuid. De hondenhuid bestaat uit minder lagen dan die van ons, en is dus gevoeliger. Daarnaast is mensenshampoo te zuur omdat de zuurgraad van de hondenhuid veel lager is. Hondenshampoo is minder zuur, oftewel heeft een hogere pH-waarde.

Gebruik dus altijd een speciale hondenshampoo, ook als je je hond maar één keer per jaar wast.


Vermijd schadelijke stoffen

Omdat je niet alleen de haren wast maar ook de huid, is het belangrijk dat de hondenshampoo geen schadelijke of ontvettende ingrediënten bevat. SLS (sodium lauryl sulfaat) wordt vaak toegevoegd omdat het zo lekker schuimt, maar het werkt op een agressieve manier ontvettend. Dat geldt overigens ook voor mensenshampoo, waarbij de hoofdhuid reageert door meer talg te produceren om de ontvetting te compenseren. De hondenhuid is gevoeliger en raakt in plaats daarvan geïrriteerd.

Ook kun je de huid beter niet blootstellen aan ingrediënten als alcohol, triclosan en chloorhexidine. Die werken weliswaar ontsmettend, maar tasten de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan. Hetzelfde geldt voor insecticiden die wel eens worden toegevoegd aan hondenshampoo. Het is fijn om vlooien en teken kwijt te raken, maar dat moet niet ten koste gaan van de gezondheid van je hond en jezelf.

Kunstmatige kleur- en geurstoffen zijn overbodig en kunnen zorgen voor allergische reacties, niet alleen bij de hond maar ook bij jou.

Kleurstoffen kunnen de huid van je hond irriteren en sommige zijn zelfs kankerverwekkend.

Met kunstmatige geurstoffen worden in goedkope hondenshampoo’s de geuren gemaskeerd. Het zijn echter dubieuze chemicaliën. Ftalaten binden bijvoorbeeld de geur aan de zeepbasis, waardoor die ​​langer in de vacht blijft hangen.Ftalaten hebben een hormoonverstorende werking en leiden tot schade aan de lever en nieren.

Bovendien is het reukvermogen van een hond vele malen sterker dan dat van ons. Denk je eens in hoe het voor je hond is om sterk naar aardbeien of toiletverfrisser te ruiken.

 

Welke stoffen mogen wel in hondenshampoo?

De beste hondenshampoos bevatten uitsluitend natuurlijke, liefst biologische ingrediënten en zijn proefdiervrij.

Een actieve zuurstofformule is een veilige maar effectieve manier om bacteriën en vieze geuren tegen te gaan. Stank wordt doorgaans veroorzaakt door anaerobe bacteriën, dat wil zeggen bacteriën die gedijen op zuurstofarme plekken. Bijvoorbeeld onder een dikke hondenvacht kunnen zij ongestoord leven en hun stinkende gassen produceren. Het toevoegen van zuurstof steekt daar een stokje voor.

Etherische oliën zijn geconcentreerde natuurlijke plantaardige extracten. Ze ruiken lekker en veel planten hebben daarnaast een antibacteriële of insecten werende werking. Ook andere plantaardige ingrediënten en oliën zijn veilig en verzorgend voor de hondenhuid en de vacht.


Welke hondenshampoos voldoen daaraan?

Het lastige is dat de ingrediënten niet altijd vermeld staan op hondenshampoos omdat de fabrikanten de geur-formules geheim willen houden. Om je te helpen met de keuze hebben we de beste hondenshampoos op een rijtje gezet:

 

1. Oxyfresh Pet Shampoo

Beste HondenshampooOxyfresh gebruikt in alle producten de unieke zuurstofformule Oxygene. Actieve zuurstof breekt geuren op moleculair niveau af. Dat is natuurlijk iets heel anders dan de geur maskeren met een chemisch parfum.

De actieve zuurstofformule wordt ondersteund door ingrediënten als citrusolie. Zo ruikt je hond niet alleen langere tijd schoon en fris, maar ook natuurlijk. Oxyfresh Pet Shampoo wordt al meer dan 30 jaar in de VS gebruikt door dierenartsen en hondentrimmers, bijvoorbeeld bij de voorbereiding van honden op honden-tentoonstellingen. Deze shampoo is niet giftig en levert geen jeuk of irritatie op.

In plaats van agressieve chemicaliën als alcohol zorgen zachte aminozuren voor hydratatie en een mooie glanzende vacht.Oxyfresh Pet Shampoo is geschikt voor alle typen vacht en is zelfs geschikt als je je hond wat vaker moet wassen. 

 

2. Petz Therapy Shampoo

Een goede nummer 2 zijn de huisdieren-shampoos van Petz Therapy. Deze bevatten natuurlijk georiënteerde ingrediënten als mineralen, plantenextracten en etherische oliën voor een natuurlijke reiniging Ze bevatten geen alcohol die de vacht onnodig uitdroogt en irriteert en de pH-waarde is speciaal afgestemd op de vacht van huisdieren.

Petz Therapy Elke Dag Shampoo is geschikt voor ieder type vacht en je kunt er je hond zo vaak mee wassen als nodig is.

Met Petz Therapy Droogshampoo kun je de vacht van je hond opfrissen als je even geen tijd hebt voor een uitgebreide wasbeurt of als je hond daar helemaal geen oren naar heeft.

Deze droogshampoo voedt en verzorgt de huid en de vacht. Het is geschikt voor alle soorten vachten, met name bij huidschilfers of uitgedroogd haar. Je hoeft alleen te sprayen en uit te kammen voor een schone, verzorgde vacht met een natuurlijke geur.

Met Petz Therapy Anti Vlooien blijft je hond door middel van verschillende etherische oliën langer vrij van vlooien en ander ongedierte.

Met Petz Therapy Kitten en Puppy Shampoo kun je pups en kittens wassen vanaf een leeftijd van 6 weken.Petz Therapy Kitten en Puppy Shampoo is, zoals de naam aangeeft, speciaal gericht op pups en kittens. Deze shampoo is geschikt voor alle rassen en alle soorten vachten.

 

3. Jean Peau Universeel Shampoo

Jean Peau is een verzorgingslijn voor huisdieren met een luxueuze uitstraling. De hondenshampoos zijn samengesteld met natuurlijke producten als kruidenextracten en amandelolie. Behalve de Universele shampoo die geschikt is voor alle rassen en soorten vachten, zijn er speciale shampoos voor bijvoorbeeld witte honden en honden met stug krullend haar.

Die worden ook wel gecombineerd: de eerste wasbeurt voor een grondige reiniging en de tweede wasbeurt met een specifieke shampoo die speciaal gericht is op de kleur, de eigenschappen of de stugheid van de vacht.

Jean Peau hondenshampoos zijn mild en gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Iedere shampoo is te bestellen in een hoeveelheid van 200 ml, 1 of 5 liter.

 

4. Beau Beau hondenshampoo

Ook Beau Beau hondenshampoo biedt een milde reiniging, geeft de vacht een prettige neutrale geur en brengt de huid tot rust. Er zijn verschillende varianten, zoals shampoo voor witte honden, anti klit en anti schilfers shampoo.

Het nadeel ten opzichte van bovengenoemde shampoos is dat de reiniging iets minder grondig is. Daardoor ben je meer tijd kwijt, wat niet handig is als je hond liever niet gewassen wil worden.

 

Tot slot: tips voor het wassen van je hond

 

  • Als je je hond al op jonge leeftijd went aan het baden, is het later een normaal onderdeel van de verzorgingsroutine.
  • Zorg altijd voor lauw water, niet te heet en niet te koud.
  • Wees voorzichtig met ogen en oren. Water in een oor kan de trigger zijn voor een oorontsteking, met alle nare gevolgen van dien.
  • Maak geen gevecht van het badderen en hou je hond niet in bedwang. Probeer het speels te houden als je hond licht tegenstribbelt.
  • Droog je hond na een wasbeurt goed af.
  • Beloon je hond na afloop met extra aandacht en een gezonde snack.