Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Hoe houd je de oren van je hond en kat schoon?

Honden- en kattenoren hebben meerdere belangrijke functies. Natuurlijk dienen ze om te horen, waarbij de dieren nog veel meer horen dan wij, zowel hogere en lagere frequenties. Daarbij is de houding van de oren een communicatiemiddel, zowel onder elkaar als naar mensen. Vanwege deze functies zijn hun draaibaar en groter dan mensenoren.

Tegelijkertijd is het oor ook een heel kwetsbaar orgaan. Problemen als oorontsteking en oormijt komen bij honden veelvuldig voor. Dit geldt nog eens extra voor honden met hangende oren. In een hangend oor komt nu eenmaal minder frisse lucht. In een broeierig milieu kan het gezonde evenwicht van bacteriën en schimmels snel verstoord raken.

Katten zijn van nature goed in staat hun oren schoon te houden, maar ook daar kan het misgaan. Een bepaalde bacterie kan dan gaan woekeren en de besmettelijke parasiet Otodectes Cynotis, beter bekend als oormijt, kan een feestje gaan bouwen in de oren van honden en katten. Dit is niet prettig voor ze en kan bij verwaarlozing bovendien leiden tot oorontsteking.

Voorkomen is beter dan genezen. In geval van oorproblemen begint dat met het regelmatig inspecteren en reinigen van de oren.


De oren van je hond inspecteren

Maak er een gewoonte van om regelmatig in de oren van je hond te kijken en te ruiken. Het zichtbare deel is het buitenoor oftewel de buitenste gehoorgang. Oorsmeer zorgt voor een natuurlijke bescherming en reiniging, maar de samenstelling van bacteriën en gisten moet dan wel in evenwicht zijn. Dat zie je als lichtgeel en niet te overvloedig oorsmeer. Is het donkerbruin of zwart en overmatig, dan wijst dat op een probleem. Meestal ruikt het oor dan vies.

Alles wat je wilt doen aan de oren van je hond, zowel nakijken als schoonmaken, is gemakkelijker als je hond uitgeteld is. Dus na een stevige wandeling of intensief spelen. Maak er nooit een gevecht van en beloon je hond na afloop met een traktatie. Als je hond nog een pup is loont het de moeite om hem er alvast aan te wennen dat je aan zijn oren zit, ook al hoeft het nog niet.


De oren van je hond schoonmaken

oren hond schoonmakenJe kunt de buitenste gehoorgang reinigen met schone vingers of met een zachte tissue. Wrijf alleen de binnenkant van de oorschelp zachtjes schoon en ga nooit te diep het oor in.

Gebruik nooit wattenstaafjes. Daarmee kun je de gehoorgang onherstelbaar beschadigen als je hond onverwacht beweegt. Katoenen watten kun je beter ook niet gebruiken omdat die pluisjes in het oor kunnen achterlaten.

Oren waarin veel haar groeit zijn een paradijs voor bacteriën en schimmels. Dit leidt al snel tot overtollig oorsmeer, waar de oormijt weer op gedijt. Als je de overvloedige beharing in de oorschelp regelmatig knipt met een speciale oorschaar kan dat helpen om oorproblemen te voorkomen. Na het knippen reinig je de oren en verwijder je alle losgeknipte haren.


Oormijt

Oormijt, officieel Otodectes Cynotis genaamd, is lastige en zeer besmettelijke parasiet. Vooral pups en honden die vaak met andere honden spelen hebben er last van. Oormijt leeft van oorsmeer en huidschilfers en verstoort het gezonde evenwicht in de oorschelp. De beestjes tasten de natuurlijke beschermlaag in de oorschelp aan, waardoor deze tere huid gaat ontsteken. Dat levert jeuk en een boel viezigheid in de oren op. Oormijt beperkt zich niet tot honden, ook katten, konijnen, cavia’s, ratten en hamsters kunnen er last van hebben. Als je naast een hond ook andere dieren hebt, moeten die allemaal behandeld worden.


Oorontsteking

Oormijt veroorzaakt vervelende maar relatief onschuldige ontstekingen. Het kan nog erger, je hond kan bijvoorbeeld een oorontsteking oplopen door het zwemmen in vies water. Droog zijn oren goed af na een duik in een vieze sloot en reinigen ze met een goede oorreiniger. Dat herstelt de balans in het oor en voorkomt oorontstekingen.

Gebruik een speciale oorreiniger, die geschikt is voor huisdieren. Een oorreiniger mag nooit alcohol bevatten, dat desinfecteert weliswaar maar irriteert ook de gehoorgang.

 

OxyFresh Pet Ear Cleaner

hondenoren reinigenDe beste oorreiniger voor hondenoren is OxyFresh Pet Ear Cleaner. Deze veilige en effectieve oorreiniger is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Dit breekt overvloedig oorsmeer en vuil in de oren op moleculair af. Zo wordt de groei van bacteriën afgeremd en oormijt bestreden.

Nare geuren die hiermee gepaard gaan worden niet gemaskeerd, maar geneutraliseerd. Je pakt daarmee de oorproblemen bij de bron aan en de irritaties in de hondenoren worden direct gekalmeerd. 

Oxyfresh Pet Ear Cleaner is gemakkelijk te gebruiken. Zorg ervoor dat de vloeistof op kamertemperatuur is en druppel 10-15 druppels in de oren. Masseer daarna even de basis van beide oren zachtjes. Je hond zal daarna met zijn kop schudden en vervolgens kun je het overtollige oorsmeer en vuil uit de oorschelp vegen.

De dagen erna moet je de oren in de gaten houden en zonodig de behandeling nog eens herhalen. Je kunt Oxyfresh Pet Ear Cleaner ook preventief gebruiken, bijvoorbeeld nadat je hond in een vieze sloot heeft gezwommen.


De oren van je kat schoon houden

Katten zijn over het algemeen goed in staat om hun oren schoon te houden. Je ziet ze vaak achter en in de buitenste gehoorgang aaien en dan hun pootje aflikken. Maar soms kan ook bij katten de natuurlijke balans in het oor zoek raken, al dan niet door een oormijt infectie. Het is daarom niet verkeerd om regelmatig de oren van je kat te inspecteren.


Kattenoren inspecteren

Niet alle katten zullen hierop zitten te wachten, maar in het algemeen gaat het gemakkelijker als je kat slaperig is of jouw aandacht zoekt. Zorg voor voldoende licht bij een raam of onder een sterke lamp. Pak de punt van het oor beet en draai de flap voorzichtig naar buiten zodat je de binnenkant kunt zien. Kijk zo ver mogelijk in het oorkanaal.

Een gezond en schoon kattenoor is bleekroze en bevat een beetje oorsmeer, dat de natuurlijke beschermingslaag van het binnenoor is. Als de oren schoon zijn betekent dat dat je kat in staat is om zijn oren zelf schoon te houden. Dan hoef je ze niet te reinigen.


De oren van je kat schoonmaken

Overvloedig oorsmeer of een rode of zwarte uitscheiding kunnen een indicatie zijn van oormijt of een bacteriële of schimmelinfectie. In lichte gevallen kun je de oren dan zelf schoonmaken met een goede oorreiniger zoals OxyFresh Pet Ear cleaner. Zorg ervoor dat de vloeistof op kamertemperatuur is. Druppel 6-8 druppels in de oren en masseer de basis van beide oren zachtjes. Je kat zal het kopje schudden en daarna kun je het overtollige oorsmeer en vuil uit de oorschelp vegen. Geef je kat na de behandeling altijd iets lekkers en als hij ervoor in is een knuffel.

Probeer de dagen erna de oren nogmaals te inspecteren en zonodig de behandeling te herhalen.

 

Naar de dierenarts met oorproblemen

De oren van je hond of kat reinigen om oorontstekingen en andere oorproblemen te voorkomen mag je zelf doen. Ook oormijt kun je zelf behandelen met Oxyfresh Pet Ear Cleaner. Als je bij het controleren van de oren ernstige oorproblemen constateert, zoals een overvloedige zwarte uitscheiding, groene of gele pus, stank of zwelling in en rond de oren moet je direct naar de dierenarts.

Ook als je merkt dat de oorklachten ondanks het reinigen niet verdwijnen moet je met je huisdier naar de dierenarts. Bij katten moet je ook naar de dierenarts bij milde problemen als je kat het reinigen van de oren absoluut niet toelaat.

Oorproblemen verdwijnen nooit vanzelf, maar ontwikkelen zich van kwaad tot erger. Wacht dus nooit te lang met naar de dierenarts gaan.